Grupovina
Zabava

Car Edip - Sofokle
Izdavačka kuća Agora

Izaberi
346 din
432 din. 20% popusta
Telefonska kupovina
011.3121.762
radnim danima od 9 do 17č
драма
преводилац Гага Росић
95 страна, ћирилицаПрва књига која је изашла у новој едицији Хронос је Софоклов Цар Едип. Софоклова трагедија својом блиставом драматуршком структуром, вођена по начелу савременог трилера, а написана у петом веку пре нове ере, обезбеђује овој трагедији трајно место у следу најизврснијих дела свеукупног позоришног наслеђа.
Софокле (Σοφοκλής) (рођен око 495. п. н. е. на Колону Хипију, умро 406. п. н. е. у Атини), један од најзначајнијих представника хеленске трагедије, поред Есхила и Еурипида.

Софокле је на трагичарским надметањима однео победу двадесет четири пута. Сматра се да је прву победу освојио 468. п. н. е. својим Триптолемом, и то против Есхила.

У Александријској библиотеци се налазило сто тридесет драма под Софокловим именом. Сто четрнаест трагедија је познато по наслову, а сачувано их је само седам: Ајант, Електра, Цар Едип, Антигона, Едип на Колону, Трахињанке и Филоктет. Највећи део његове сатирске игре Ловачки пси пронађен је на једном египатском папирусу 1911.

Софокле у својим трагедијама заговара меру и складност попут Есхила, Платона и Аристотела. Јунаци трагедије треба да делују у складу са општим, исконским принципима и божанским законима и да храбро подносе судбину. Песник је свестан да у животу и праведници страдају, а зликовци се извлаче.

Софоклу је у трагичкој уметности узор био Есхил. Тематику је преузимао из мита и Хомерових епова. За разлику од Есхила, код Софокла богови нису у првом плану трагичке радње. Основу трагичке радње Софоклових трагедија чини слободна људска воља. Радња се покреће делањем, активношћу самих протагониста.
Трагички јунаци одлучно иду до краја према остварењу својих замисли.

Као пример може послужити страдање Едипово, које није последица наследног проклетства већ његове истрајности да све околности испита до краја и дође до истине, откривајућ и у себи кривца и грешника. Едип показује изузетну одлучност и вољу да све истражи, испита све околности како би на крају схватио да се неумитној судбини не може измаћи.

Софоклову трагедију обележава карактер који је психолошки осветљен и мотивисан. Софокле ће рећи да он „приказује људе онакве какви треба да буду, а Еурипид онакве какви јесу“. Софоклови јунаци су обликовани према идеалним нормама. То је код Софокла свесни поступак. Јачину карактера главног јунака наглашава поступком увођења јунака са цртама карактера супротне природе: храброј и одлучној Антигони супротстављена је плашљива Исмена. Софокле је први трагичар који је у драму увео јунакиње.

Софоклу се приписују одређене позоришне иновације: увођење сценографије, трећег глумца, повећање хора од дванаест на петнаест чланова. Софоклов хор не утиче на радњу, он је само пасивни посматрач, радњу прати са интересовањем, а у свом суду се не уздиже над обичним људима. (Према М. Ђурић, Историја хеленске књижевности)
Poruči telefonom, plati pouzećem
Telefon: 011.3121.762
Radno vreme call centra je radnim danom od 9 do 17 h
Izdavačka kuća Agora
SuperMarker.rs - Markiraj svoje mesto

Izdavačka kuća Agora je kulturni i izdavački projekat zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva i uredjivački visoko profilisanim bibliotekama. Agora postoji od 2002. godine i jedan je od najznačajnijih srpskih izdavača koji objavljuje vrhunsku domaću i svetsku beletristiku. Više informacija na www.agora-books.co.rs
Pošalji prijateljima

Preporučujemo ti

Pitaj nas!