Muzej Automobila

Partner:
Muzej automobila je beogradski muzej zajednički osnovan 1994. godine od strane Skupštine grada Beograda i kolekcionara automobila Bratislava Petkovića. Muzej se nalazi u renoviranoj zgradi stare garaže, prve javne garaže na Balkanu, koja je izgrađena 1929. godine po planovima Valerija Staševskog, ruskog arhitekte. U Muzeju je smešteno stotinak automobila, od običnih putničkih, preko luksuznih do trkačkih i sva su u voznom stanju[1]. Najstariji je francuski tricikl Marot-kardon, iz 1897. godine, vozilo na tri točka, sa drvenom karoserijom i sedištem za dve osobe. U zbirci je i francuski Šaron iz 1908. godine, sa drvenim paocima na točkovima i luksuznom drvenom karoserijom tipa Landolet, zatim Ford model T iz 1925. godine, Lanča Lambda iz 1925. godine, Bjuik Opera kupe iz 1929. godine, BMW 327/328 iz 1938. godine itd. Tu je i Kadilak iz 1957. godine, u kome se često vozio Josip Broz Tito. Najnoviji eksponat je ferari iz 1978. godine[1]. Muzej automobila poseduje i nekoliko vozila (uglavnom nemačkih ratnih džipova) koja se iznajmljuju za potrebe snimanja filmova. U muzeju se, pored automobila, nalaze i prvi saobraćajni propisi i zakoni iz Srbije, registarske tablice, alat, stari parking satovi i literatura iz oblasti saobraćaja i automobilizma[1]. Prema podacima kojima raspolaže muzej prvi automobil je stigao u Beograd 1903. godine.
Info:

Muzej Automobila

Radno Vreme:

Pon-Pet:09:30-20h Sub:09:30-20h Ned:09:30-20h

Grad: Beograd

Adresa Ponude:
 • Majke Jevrosime 30, Beograd

Website: automuseumbgd.com

Mapa:

Ulaznica za beogradski Muzej Automobila!

<p style="text-align: justify;"> </p> <h2 style="color: #00aeef;">Muzej automobila</h2> <p style="text-align: justify;"> Sedište Muzeja je u zgradi koja je pod nazivom Moderna garaža proglašena za kulturno dobro i predstavlja karakterističan spomenik tehničke kulture vremena u kome je nastao. Izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog. U njoj su bili smešteni i automobili učesnika prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke, održane 3. septembra 1939.<br> <br> Pretvaranjem Moderne garaže u Muzej automobila zadovoljeno je jedno od osnovnih načela zaštite kulturnih spomenika: spomenik upotrebiti samo za svrhe bliske prvobitnoj nameni. Na taj način nastala je idealna celina koja ima svoje kulturno-tehničke poruke i istorijsku vrednost. U zbirci se nalaze stari i retki automobili, koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma kod nas i u svetu. Zbirka sadrži pedeset vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine. Predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti, koji doprinose izučavanju istorije automobilizma.<br> <br> U želji da bude više od kolekcije istorijskih automobila, jer automobil je pronalazak koji u sebi sadrži sve izume čovečanstva – od onih najranijih, kao što su vatra ili točak, do najsavršenijih, koji sadrže mikroprocesore – Muzej organizuje snimanje obrazovnih emisija i filmova, predavanja, scenske događaje i druge prigodne oblike kulturno-obrazovne delatnosti u cilju popularizacije istorije automobilizma. Postao je mesto okupljanja legendi automobilizma, ljubitelja i kolekcionara muzejskih automobila. Komunikacija s publikom ostvaruje se i kamernom pozorišnom predstavom “Gran pri“, koja je sazdana na strogo dokumentarnoj građi, a govori o čuvenoj Gran Pri trci održanoj 3. septembra 1939. godine na stazi oko Kalemegdana.<br> <br> Radi unapređenja svoje delatnosti Muzej sarađuje sa institucijama nauke i obrazovanja. Muzej obezbeđuje uslove za rad Društva prijatelja i saradnika Muzeja i pruža podršku osnivanju ogranaka van svog sedišta. Takođe, pruža stručnu pomoć sopstvenicima i korisnicima muzejskih automobila i daje uputstva za njihovo čuvanje i održavanje. </p> <p> </p>

100.00
- 50%
200 din 100 din
Rok iskoristivosti kupona
23.03.2019
Prodato kupona
252
Ušteda
100 din
Deo grada
Stari Grad
kom
 • О NAMA
  Naš tim radi na odabiru najpovoljnijih i najboljih ponuda za tebe. Iza nas stoji višegodišnji rad i iskustvo od 8 godina.
 • KAKO KUPITI
  Tri koraka do kupovine: Klikni na “Stavi u Korpu” - izaberi način plaćanja - izvrši uplatu i kupon te čeka na email.
 • PARTNERI
  Otvorite nalog i jednostavno pratite svoje ponude, aktivirajte nove ponude i kontaktirajte nas iz Kabineta Partnera.
 • PODRŠKA
  Možeš nas kontaktirati putem chata na sajtu, društvenih mreža, emaila i telefona. Uvek smo tu za tebe.